Hooglede-Gits

Op Schuwe Maandag namen de Duitsers Hooglede en Gits met veel geweld in. Heel wat burgers sloegen op de vlucht. Vluchtelingen uit Staden namen hun plaats in, evenals heel veel soldaten en materiaal. Hooglede en Gits groeiden tijdens de oorlog uit tot een belangrijke bevoorradingsplaats voor het front bij Poelkapelle-Langemark-Houthulst.

Eind oktober 1914 werd de eerste Ortskommandantur opgericht, Sleihage kreeg een aparte. De Hoogleedse burgemeester Emiel Vereecke en het gemeentebestuur konden niet anders dan ermee samenwerken. Tegen 1915 geleken de gemeenten Hooglede en Gits op echte kazernes, ieder huis zat vol met soldaten. De gemeenten waren dan ook belangrijk voor ontspanning en rust voor de soldaten.

De derde slag bij Ieper bombardeerde Hooglede tot een belangrijke plek voor de verzorging van de gewonden. Op het terrein achter het hospitaal werd er een grote Duitse begraafplaats aangelegd. De Hoogleedse bevolking evacueerde begin augustus 1917. In de tweede helft van september was Hooglede een belangrijk doelwit voor de Britse luchtbombardementen. In Gits bleef een deel van de bevolking aanwezig tot ook een gedwongen evacuatie zich er opdrong.

Door de Britse druk bij Poelkapelle overrompelden Duitse troepen in het najaar van 1917  Hooglede en Gits. Overbevolking dreigde en verdrong de rust en het comfort in deze rustplaatsen. Bovendien volgden de bombardementen elkaar op. Sleihage met zijn verbandpost, veldkeuken en lokaal Ortskommandantur werd grotendeels ontruimd voor de opstelling van artillerie. Het kruispunt kwam regelmatig onder vuur te liggen.

Eind maart 1918 barstte in Frankrijk een nieuw offensief los dat heel wat Duitse troepen deed terugtrekken uit de regio Hooglede-Gits. Begin april arriveerden echter verse troepen voor een nieuw nakend offensief. Door de verre ligging van het front keerde de rust toch terug in Hooglede en mochten ook hier de burgers opnieuw hun woonplaats innemen.

Eind september 1918 stootten Belgische troepen door tot in Sleihage, waar tijdens gevechten heel wat Duitse soldaten sneuvelden. De bevrijding van Sleihage verliep vrij vlot. In Hooglede bleven de Duitsers zich echter hevig verzetten. Pas half oktober werd Hooglede uiteindelijk omsingeld en ingenomen. Eind oktober 1918 konden de eerste burgers terug naar hun streek. De dorpen en de omgeving waren verwoest.