Ingelmunster

Op 14 oktober 1914 namen de Duitse soldaten Ingelmunster in zonder slag of stoot. Een officier vestigde zich in het kasteel van Ingelmunster en installeerde er het hoofdkwartier van het Duitse Vierde Leger. De dagen na de inname kwamen er steeds meer Duitse soldaten aan en tegen 18 oktober 1914 waren ze al met 3000.

De Duitsers deelden Ingelmunster in bij het Etappengebied. Hier waren de regels minder streng dan in het Operationsgebied, al werd het snel duidelijk dat de gemeente de oorlog sterk zou voelen. Het Duitse bestuur nam zijn intrek in Café het Damberd dat voortaan als gemeentehuis dienst deed. De soldaten logeerden in de scholen, het klooster, het volkshuis en bij de paters Lazaristen.

Ingelmunster speelde een belangrijke rol in de oorlog. Omwille van zijn strategische ligging, was het een logistiek centrum voor materiaal, munitie en heen en weer trekkende soldaten.  In de buurt van het station waren er bijvoorbeeld veel opslagplaatsen en bij de Hazekapel en in het Ingelmunsterbos was er een groot munitiearsenaal. Ingelmunster was ook bekend voor zijn vliegvelden, de grootste van de regio. Er was een vliegveld langs de Izegemstraat en één langs de Meulebekestraat. Door de aanwezigheid van deze vliegvelden werd Ingelmunster in de loop van de oorlog verschillende keren slachtoffer van luchtbombardementen. Hoewel er telkens een alarmsignaal in de gemeente afging, vielen er toch burgerslachtoffers. De Duitsers brachten de krijgsgevangenen onder in barakken, zoals het kamp tussen de Groenestraat en de Doelstraat.

Naast zijn belangrijke logistieke functie was Ingelmunster een ontspanningsoord voor de Duitse soldaten. Feestjes in de stationsbuurt en de vele cafés, casino’s en hotels zorgden voor het nodige amusement.  In de Lepelstraat tierde de prostitutie welig. De souvenirs en zichtkaarten gingen vlot over de toonbank en de sigarettenfabriek van Vermeulen draaide op volle toeren.

Op 15 oktober 1918 waren er diverse pogingen om Izegem en Ingelmunster te bevrijden, maar deze mondden uit in een bloedbad. Toch slaagden de Belgische soldaten er op 16 oktober in om beide gemeentes te bevrijden. Verschillende soldaten en inwoners kwamen toen om het leven. Op maandag 29 september 1919 brachten de Ingelmunstenaren hulde aan de gesneuvelde en teruggekeerde soldaten. Op het kerkplein richtten ze ook een monument op ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Foto: collectie Malte Znaniecki