Kasteel de Pélichy, Hooglede

Begin november 1914. De Gitsenaars horen het ongewone lawaai van ronkende motoren. Het geluid kwam uit de richting van het station, waar de Duitsers tussen het station en Kasteel de Pélichy  - het huidige Mariasteen - een vliegveld hadden aangelegd. Bijna dagelijks vertrokken er vluchten richting front.  Een ploeg van 14 officieren namen hun intrek in het kasteel. Het grondpersoneel, zo’n 116 man, logeerde in het klooster van de Witte Paters, het huidige Withuys. Vanuit de lucht was het vliegveld gemakkelijk te herkennen, omdat de tuin van het kasteel aangelegd was in de vorm van een acht.

In februari 1915 verhuisde het vliegveld naar de Koolskampstraat, vlakbij het klooster van de Witte Paters. Vooral tijdens de Tweede Slag om Ieper speelde het vliegveld een belangrijke rol. In de loop van 1915 werd het frequent gebombardeerd, waardoor het zwaar beschadigd raakte. Vanaf 13 augustus 1916 gebruikten de Duitsers het vliegveld enkel nog als uitwijkvliegveld, dit tot juli 1917.

De Duitsers verwoestten het kasteel in oktober 1918. Na de oorlog werd het heropgebouwd, maar de toren en een deel van de tweede verdieping werden niet opnieuw opgetrokken.

foto: collectie Kenniscentrum In Flanders Fields