Klooster Zusters Paulinen (en de meisjesschool), Lichtervelde

In september 1914 richtte het Belgische leger een hospitaal in in het klooster van de zusters Paulinen in Lichtervelde. Wanneer de Duitse soldaten de regio bezet hadden, werd het meteen opgeëist. De zusters moesten het gebouw verlaten en in het washuis gaan wonen.

Vanaf 22 november 1914 werden vluchtelingen uit de frontstreek opgesloten in het klooster. Dit waren ongeveer 825 mensen uit Esen, Woumen en Klerken. Later waren dit ook vluchtelingen uit andere streken. De vluchtelingen hadden daar geen comfortabel onderkomen. Ze werden opgesloten in enkele lokalen die niet gebruikt werden en waar er stro op de vloer uitgespreid was. Er werd wel een ‘speciale Comiteit der Bannelingen’ opgericht die een wekelijkse vergoeding van 2.00 fr per persoon uitreikte. Verder kregen de vluchtelingen soms kleren en beddengoed van zendingen die aankwamen in het klooster.

Tijdens de oorlog werden er in het klooster gekwetsten geopereerd. Deze patiënten werden met een Rode Kruis wagen aangevoerd. Soms kregen de gewonden een voorlopige pijnstiller in de vorm van een verdovende sigaret.

Op 26 oktober 1917 werd het klooster getroffen door artillerie van het Britse leger waarbij 5 zusters en een 40-tal Duitse soldaten stierven.