Monteyne Leontine

Leontine Monteyne werd op 18 maart 1898 geboren te Ingelmunster. Leontine trouwde met Remi Vanoutryve die tijdens de oorlog deelnam aan de bezettingsmacht in Duitsland. Tijdens de eerste wereldoorlog werd Leontine twee maal gevangengenomen door de Duitsers.

Op 11 oktober 1915 werd ze opgepakt omdat ze onder andere vijandelijke liederen over de Duitse keizer gevonden hadden in haar woning. Ze verbleef in de gevangenis Halle an der Saale, een stad in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt, tot 13 januari 1916. .

Leontine was niet de enige die opgepakt werd in oktober 1915, zo blijkt uit het dagboek van Ernest Schotte:
Voor enige dagen werd Leontine Monteyne aangehouden met nog een andere jonge dochter (Bossuyt) omdat zij een Vlaamse spot-onze Vader tegen de Duitsers hebben rondgestrooid. Deze morgen worden nog drie jonge dochters voor zelfde feiten opgehaald: dochter Fel. Verhelst, dochter Cam. Snauwaert en dochter Benoni Degeldere. De dochter Verhelst werd ’s noens losgelaten.

Op 1 november 1915 brengt Ernest verslag uit van het proces:
1 november. Vandaag is er een vonnis uitgesproken wegens ’t uitschrijven en rondgeven van de Onze Vader: Monteyne Leontine Bossuyt Euphrasie en Degeldere Magdalena krijgen elk 2 jaar gevang: Verhelst Maria Snauwaert Juliana krijgen elk 6 maanden gevang.

Tijdens de oorlog was de Duitse bezetter zeer streng als burgers spotten met de keizer of de bezetter. De zaak Leontine Monteyne was dus geen unicum, ook in Roeselare zijn verschillende verhalen bekend over burgers die een gevangenisstraf opliepen omwille van dezelfde reden.

Op 6 januari 1918 werd ze opnieuw opgepakt en bleef ze in gevangenschap tot het einde van de oorlog. Ze kreeg een veroordeling wegens spionage of ‘voor Fransche gevangenen eten en slapen te geven’. In de oorlog hadden de burgers vaak sympathie voor de krijgsgevangenen en dit werd hen kwalijk genomen door de Duitsers, vaak stond een geldboete of gevangenisstraf daar tegenover. Ze bracht haar straftijd door in het gevangeniskamp Holzminden in Siegsburg, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Op 11 augustus 1918 verhuisde ze naar een gevangenis in Diest. Na de wapenstilstand werd ze vrijgelaten en kwam ze thuis op 23 november 1918. Na de oorlog kreeg ze een herinneringsmedaille, uitgereikt door de regering van Koning Albert I en een medaille voor ‘politiek gevangene 1914-1918’.

Foto: collectie Willy Vanoutrive