In de kijker

Welkom. Blij dat je ons gevonden hebt!

Wie over de Groote oorlog spreekt, denkt meteen aan de provincie West-Vlaanderen. Hier woedde de oorlog 4 jaar lang in alle hevigheid. Nu nog zijn de vele gedenktekens, kerkhoven en andere oorlogsrelicten blijvende littekens die ons herinneren aan wat 100 jaar geleden gebeurde. En die Groote Oorlog speelde zich niet enkel in de Westhoek af, ook het gebied achter het front draagt vandaag nog de sporen van de bezetting van 100 jaar geleden.

Op deze website kan je grasduinen in het oorlogsverleden van de BIE-regio (Roeselare, Izegem, Ingelmunster, Moorslede, Staden, Lichtervelde en Hooglede). Via een kaart, een tijdslijn, thema’s en personen kan je volgens eigen interesse rondsurfen doorheen de geschiedenis van het dagelijkse leven achter het front. Vergeet niet af en toe ‘agenda’ aan te klikken, want hier houden we je op de hoogte van de WOI-activiteiten in de regio. De lanceringsmaand oktober kende alleszins een goede start qua gebruik van de website: 2.100 keer bekeken met 65 bezoekers per dag die er gemiddeld 4 minuten rond surften.

Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog ontwikkelden Toerisme Leiestreek en projectvereniging BIE een gratis mobiele applicatie. De boeiende verhalen, getuigenissen, foto-en beeldmateriaal én augmented reality over WO I aan de andere kant van het front laten je 100 jaar terugkeren in de tijd. Download deze viertalige (N, F, E, D) app vanaf 1 oktober gratis op je iOS (App Store) of Android toestel (Google Play), of via deze link. En bekijk het promofilmpje hier. Ook van deze app-lancering werd gretig gebruik gemaakt: eind oktober telden we al meer dan 500 downloads, en dit zijn dan enkel de cijfers van de iOS gebruikers. De app werd ook vertaald naar het Frans (derrière les lignes de la Grande Guerre), het Duits (hinter der Front 1914-1918) en het Engels (behind the front of the Great War).

De hele bezettingsperiode in deze regio wordt ook origineel gepresenteerd in het stijlvol uitgegeven gratis WOI-magazine. Zonder twijfel een hebbeding waarnaar je regelmatig zal teruggrijpen: 60 bladzijden vol feiten, archiefbeelden, kaartmateriaal en anekdotes illustreren het verhaal van toen. Het magazine bevat bovendien een uitneembaar kaartje waarop de auto- en wandelroutes uit de mobiele applicatie zijn aangeduid. Het magazine kan je afhalen in de diensten voor toerisme in de Leiestreekgemeenten, en in de gemeentehuizen en bibliotheken van de BIE-regio. Daarnaast kan je het magazine ook bestellen via http://shop.westtoer.be/nl/product/de-andere-kant-van-het-front
Nieuwsgierig naar het resultaat? Neem alvast hier al een voorproefje!

Daarnaast kan je op deze link ook meer ontdekken over de gesneuvelden uit je dorp of familie, het nieuwe online platform met de Belgische gesneuvelden uit de eerste wereldoorlog.

Veel lees- en beleefplezier!