Behaeghe Aimé

Aimé Behaeghe, op 17 november 1890 geboren in Kachtem (Izegem), overleed op 3 december 1916 in Congo. Aimé was een bekende piloot in binnen- en buitenland in de periode van de Eerste Wereldoorlog.

In zijn jeugd verhuisde Aimé samen met zijn gezin naar Herseaux waar hij eerst fietsenmaker werd. Later studeerde hij automechanica en werd hij vliegtuigbouwer. In zijn vrije tijd was hij wielrenner. Van 1913 tot 1914 woonde hij samen met zijn broer Joseph in Brazilië waar hij automecanien, vliegtuigbouwer en piloot was.

Wanneer op 4 augustus 1914 Duitsland België binnenviel, keerden Aimé en zijn broer terug naar België om zich aan te melden als vrijwilliger bij het leger. Zijn broer werd ingelijfd als milicien en Aimé werd op 29 oktober 1914 ingeschakeld bij de Belgische luchtmacht. Al snel klom Aimé op tot onderluitenant. In 1915 trok Aimé als militaire piloot naar het Ijzerfront. Daar kende hij volgens verschillende bronnen een schitterende carrière. Uit de persoonlijke notities van Aimé blijkt dat hij tussen 16 april en 8 december 1915 een 137-tal frontvluchten maakte, sommige ter observatie van het vijandelijke gebied, andere in de aanval. Hij was betrokken bij 17 luchtgevechten waar hij telkens zonder kleerscheuren vanaf kwam.

Dat zijn oversten tevreden waren over Aimé blijkt uit volgend beoordelingsverslag:
“De adjudantvlieger Behaege kan beschouwd worden als de behendigste van onze piloten. Hij koppelt deze superioriteit aan goede militaire kwaliteiten, die hij bewees tijdens talrijke verkenningsvluchten, het stellen van geschut, dekkingsvluchten en bombardementen, altijd bedachtzaam, stoutmoedig en koelbloedig in de uitvoering. Zijn bescheidenheid evenaart zijn werkkracht, zijn moed en zijn schitterend gedrag. Verdient de voor hem gevraagde promotie.”

Op 12 december 1915 werd hij overgeplaatst naar Congo, toen een kolonie van België, als piloot voor de Force Publique. Daar maakte hij deel uit van een ploeg vliegtuigen die het Tanganika meer moesten proberen te her veroveren op de Duitsers. De Duitsers hadden ten tijde van de Eerste Wereldoorlog een ‘Duits Oost-Afrika’. Dit is het huidige Tanzania, tussen de oostgrens van Congo en de Indische Oceaan. De wereldoorlog speelde zich dus niet enkel af in Europa. Aimé is vooral bekend geworden door zijn vluchten daar, hij was namelijk de eerste piloot die in Centraal-Afrika vloog en wordt wel eens ‘De overwinnaar van het Tanganika meer en van Kigoma’ genoemd. Aimé stierf door ziekte in Congo op 3 december 1916.

Foto: collectie Tillo Behaeghe