Dezegher Sylvère

Sylvère werd op 14 april 1902 geboren als zoon van René Dezegher en Herminie Beernaert. Hij had twee broers en twee zussen. Wanneer de oorlog uitbrak leefde Sylvère in Dadizele, waar hij misdienaar was in de basiliek.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog hield Sylvère een nauwgezet dagboek bij over het leven in Dadizele, de vlucht van het gezin en zijn leven als vluchteling in Herne.

In oktober 1917 moest het gezin van Sylvère vluchten en kwamen ze in Herne, in het Pajottenland terecht. Na de oorlog keerden ze terug naar Dadizele.

Later werd Sylvère vlashandelaar en ging hij werken in Ledegem in “het fabriekske”. Hij trouwde met Julia Nuytten en begon een kruidenierswinkel. Hun eerste kindje werd doodgeboren, hun tweede kind was een zoon Joël. Bij het derde kind stierven moeder en kind bij de geboorte. Sylvère hertrouwde met Marie Marey, maar ook zij stierf vroeg. Daarna trouwde hij met Suzanne Biesbrouck.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij bij het Rode Kruis. Na de Tweede Wereldoorlog woonden ze twee jaar in Brussel, daarna keerden ze terug naar Dadizele. Hij stierf op 28 maart 1976.

Foto genomen na de Eerste Wereldoorlog: uit de collectie van Heemkundige Kring Dadingisila