Dix Otto

Otto Dix (02/12/1891 - 25/07/1969) was een Duitse schilder. In de periode van 1910 tot 1933 schilderde hij werken binnen kunststromingen zoals realisme, dadaïsme en expressionisme. Bij de aanvang van de oorlog, in augustus 1914, meldde Otto zich aan als vrijwilliger bij het Duitse leger. Gedurende de vier jaar kreeg hij een enorme afschuw van al het oorlogsgeweld, waarover hij na de oorlog enkele belangrijke werken heeft gemaakt.

Tijdens de oorlog verbleef Otto tweemaal aan het front in Vlaanderen en maakte hier meer dan 600 tekeningen en schilderijen. In 1923-1924 maakte hij een beroemde vijftigdelige reeks etsen ‘Der Krieg’. Een ets is een afbeelding die gemaakt wordt op een koperen of zinken plaat door middel van een diepdruktechniek. Hierop staan verschillende scènes van het Vlaamse front waar hij was ingekwartierd in gemeenten vlakbij de BIE-regio bijvoorbeeld in Langemark, Wijtschate, Pilkem en Houthulst.

Otto schilderde zijn traumatische ervaringen over de loopgraven in Ieper op een groot doek ‘Flandern’. Daarnaast maakte hij ook een hele reeks feldpostkarten die hij dagelijks van het front naar huis verstuurde.