Lange Rudolf

Rudolf Lange (11/08/1874 – 09/09/1918) was een bekende Duitse soldaat en schilder. Op het moment van zijn mobilisatie was hij veertig jaar. Hij werd bataljonscommandant bij RIR 236 en later bij RIR 237. Beide regimenten verbleven meerdere keren voor een rustperiode in Lichtervelde. In 1918 kreeg hij de "Pour le Mérite", de hoogste militaire medaille in het toenmalige Duitse Rijk. Tijdens de oorlog werd Rudolf meerdere malen gewond. Zijn laatste verwonding liep hij op in juli 1918 nabij Reims. Deze laatste verwonding werd hem fataal en hij stierf in Bonn op 9 september 1918. Een groot deel van zijn kunstcollectie, zijn dagboek en een aantal privébezittingen bevinden zich in het In Flanders Fields-museum te Ieper.

Lange was een zeer verdienstelijk amateurkunstenaar met veel tekentalent. Tijdens de oorlog hield hij een dagboek bij, maakte hij terreinschetsen, tekeningen en aquarellen. In zijn werken kon hij tot in het detail het steeds veranderde oorlogslandschap mooi weergeven. Heel wat van zijn kunstwerken kunnen gekoppeld worden aan fragmenten uit zijn dagboek.

In zijn dagboek noteerde hij persoonlijke gegevens en ervaringen van in de oorlog. Hij had een telegrafische stijl en verduidelijkte vaak zijn aantekeningen met terreinschetsen. Als hij een schriftje vol had stuurde hij het naar zijn vrouw in Schwerin. Door zijn dagboek weten we wat meer over het leven van een officier in Lichtervelde. Er waren vaak oefeningen, maar er was ook tijd voor ontspanning met bier in het officierenkorps, tekenen en schilderen. Ze deden ook af en toe uitstapjes naar Brugge voor de kerken en musea, naar Oostende voor een wandeling aan zee en naar Roeselare om kant te kopen. In zijn dagboek is er onder andere een goede omschrijving te vinden van het luchtbombardement op Lichtervelde van 6 september 1915. Tijdens deze periode maakte hij heel wat tekeningen in en rond de gemeente. In 1917 keerde hij terug naar het dorp. Hij maakte er aquarellen van de kerk en het marktplein.

In het voorjaar van 1916 verbleef hij in Staden, waar hij heel wat boerderijen, herbergen en de gehuchten Vijfwegen schilderde waar soldaten waren ingekwartierd. Bij de aanvang van de Derde Slag van Ieper bevond hij zich in de regio Westrozebeke –Oostnieuwkerke. Later, tijdens de laatste oorlogswinter verbleef hij in Houthulstbos. Tijdens zijn rustperiodes maakte hij diverse aquarellen van de Gitsberg. Ook in Roeselare verbleef hij tijdens de oorlog vaak om er te baden, lekker te eten of zich te ontspannen in het casino. Tijdens deze periode tekende hij vaak Beveren, Moorslede, Ingelmunster, Gits en Oostnieuwkerke.

Op 10 maart 1918 nam Rudolf Lange en het RIR 237 afscheid van Vlaanderen. Omdat de Russen bij Brest Litovsk de vrede getekend hadden wilde de Duitse legerleiding op het westelijke front een grootscheeps offensief lanceren om de eindoverwinning te forceren. Rudolf Lange en zijn regiment verhuisden naar Frankrijk, waar hij bij een aanval op 15 juli 1918 zwaar gewond geraakte. In Bonn overleed hij aan zijn verwondingen op 44-jarige leeftijd.