Remarque Erich Maria

Erich Maria Remarque (22/06/1898 – 25/09/1970) was een bekende Duitse auteur. In 1916 werd hij opgeroepen door het Duitse leger om naar het front te trekken.

Erich Maria Remarque verbleef van 26 juni 1917 tot 31 juli 1917 aan het Vlaamse front. Deze periode was een belangrijke inspiratiebron voor zijn bekend werk “Im Westen nichts Neues”. Deze oorlogsroman werd gepubliceerd in 1929 en groeide uit tot de bekendste oorlogsroman van de Eerste Wereldoorlog. Het succesvol boek kreeg een vertaling in meer dan dertig talen en een verfilming in 1932. Door de oorlog als gruwel voor tte stellen in de roman, beschouwde Nazi-Duitsland hem als één van hun vijanden. Om deze reden moest hij vluchten naar Zwitserland en vestigde hij zich later in de USA.

Erich Maria Remarque verbleef slechts één maand aan het front in Vlaanderen, omdat hij tijdens het begin van de Derde Slag van Ieper op 31 juli 1917 gewond geraakte. In de kerk van St.Jozef op de Geite in Hooglede ontving hij de eerste zorgen . Op dat moment was de kerk als verbandpost ingericht voor honderden gewonde Duitse soldaten. Na zijn verblijf in Hooglede verbleef hij meer dan een jaar in een militair hospitaal in Duisburg, Duitsland.