Schotte Ernest

Ernest Schotte werd op 27 juni 1874 geboren als zoon van Camille Schotte en Juliana Depoorter. In 1900 volgde Ernest zijn vader op als secretaris van de gemeente Ingelmunster. In 1915 huwde hij met Maria Carton.

Ernest geraakte in oktober 1918 gekwetst aan zijn voet toen hij in de Weststraat getroffen werd door een granaat of een kogel van Duitse soldaten. Het Duitse rode kruis dat het leger vergezelde nam hem mee voor verzorging, eerst naar Waregem, erna naar Deinze. In Deinze moest zijn voet door de verwonding geamputeerd worden. Uiteindelijk werd hij naar Gent overgebracht, waar hij enkele dagen voor de bevrijding, op 20 oktober 1918, overleed.

In de gemeenteraad van 20 november brachten de leden hulde aan Ernest:
“ De heer Ernest Schotte mocht zonder twijfel gerekend worden onder de bekwaamste secretarissen der provincie en de diensten die hij aan de gemeente, gedurende deze vier laatste jaren vooral, bewezen heeft zijn onschatbaar”.

Ernest was naast secretaris ook schrijver van reisverhalen. Hij hield ook een paar jaar de weefmanufactuur van Ingelmunster open en had een verzekering- en beleggingskas. Tijdens de oorlog hield hij een uitgebreid dagboek bij waarin hij vertelt over de gebeurtenissen in de gemeente Ingelmunster.