Ontspanning tijdens de oorlog

Omdat de BIE-regio net achter het front lag, was de streek belangrijk als rust- en herstelplaats voor de soldaten. In gemeenten als Ingelmunster, Izegem en Lichtervelde werden vele Duitse soldaten voor enkele weken ingekwartierd. 

Tijdens hun verblijf moesten de soldaten enkele taken vervullen, zoals het onderhouden van hun kledij en wapens. Daarnaast moesten ze deelnemen aan allerlei militaire oefeningen. Weg van het front was er echter ook tijd om te ontspannen. Hiertoe waren er heel wat mogelijkheden. 

Muziek spelen was een erg populaire bezigheid onder de soldaten. In Izegem werd in de borstelfabriek van Aimé Dupont-Bourgeois een muziekvereniging opgericht voor de Duitse militaire chauffeurs, door het volk spottend ‘Blekmuziek’ genoemd. In Moorslede was er in het huis van brouwer René Denecker een repetitielokaal ingericht, het ‘Musikhaus’. 

Daarnaast hadden de soldaten ook de mogelijkheid om naar de cinema te gaan. In Izegem kon dat in zaal Flandria; in Lichtervelde in zaal de Zwaan, waar iedere avond een voorstelling doorging die voor militairen en burgers aan dezelfde prijs toegankelijk was. In Ingelmunster konden inwoners en soldaten voor een film terecht in de concertzaal van het gemeentelijk centrum Den Tap. 

Ingelmunster kende een bruisend nachtleven ten tijde van de Duitse bezetting. In het centrum werden, vooral voor de officieren, veel feesten, parades en muzikale taptoes georganiseerd. De gewone soldaten gingen uit in de stationsbuurt. Heel wat bewoners speelden daarop in, en het duurde dan ook niet lang vooraleer de meerderheid van de huizen aan het stationsplein tot café of hotel werden getransformeerd. De Lepelstraat in Ingelmunster werd beroemd en berucht als ‘de rosse buurt’. Af en toe moesten ‘ontuchtige vrouwen’ naar Brugge gevoerd worden en werden café’s gesloten, of werd het sluitingsuur vastgelegd om 19u. Het kwam zelfs zo ver dat de Duitsers in maart 1917 een plek moesten zoeken om ‘die ontuchtigen’ te herbergen. Heel wat meisjes, ook van andere gemeenten, werden onder andere naar enkele klassen van het klooster gebracht. Het huis Vanooteghem in Ingelmunster, café de La Station in Lichtervelde en Hof ter Driewegen in Hooglede werden door de Duitsers tot casino’s omgebouwd, waar iedere avond werd nagepraat over de gebeurtenissen van de dag.

Duitse soldaten deden in hun rustperiode vaak aan sport, zoals voetbal en touwtrekken. Ook lezen was een populair tijdverdrijf. Boeken konden aangekocht worden in boekhandels, zoals er één te vinden was in herberg de Blauwvoet in Moorslede. In de Heilig-Hart Kerk in Izegem was er een bibliotheek met leeszaal.

Tijdens de oorlog was er ook aandacht voor het religieuze. Af en toe werden er missen georganiseerd voor de soldaten. Kerstmis was een belangrijke feestdag voor de Duitsers, en ook de plaatselijke bevolking kon soms van hun festiviteiten meegenieten. Zo werd in Roeselare in de lokalen van de Heilige St. Germana een kerstfeest georganiseerd waarop ook kinderen uit de buurt uitgenodigd waren. In de herberg 'het gemeentehuis' in Oekene werd Kerstmis groots gevierd met veel drank, muziek, zang en dans. Het is ook een overblijfsel van de Duitse bezetting dat de kerstboom een traditioneel gebruik is geworden in België.

Op het einde van 1914 begon de relatie tussen de Duitse soldaten en de plaatselijke bevolking stilaan beter te worden. Er groeide soms een band tussen de inwoners en hun ingekwartierde soldaten. Af en toe ontstonden er zelf romances met huwelijken en kinderen als gevolg. De bevolking paste zich steeds meer aan aan het leven in bezet gebied, en startte winkeltjes met souvenirs, tabak en voeding voor de soldaten.