Schuwe Maandag is een belangrijk begrip wanneer men over Wereldoorlog I in de BIE-regio spreekt. Op 19 en 20 oktober 1914 werden heel wat gemeenten en dorpen uit de regio op gewelddadige wijze ingenomen door de Duitsers. De Duitse troepen die in deze dagen naar de streek afzakten waren jonge oorlogsvrijwilligers, vaak studenten, die de oorlog als één groot avontuur zagen. Ze hadden een zeer korte opleiding van acht weken genoten, en hadden minder ervaring dan de geallieerde soldaten waartegen ze vochten in onze streken.

Hoewel ze tijdens hun opleiding vaak verhalen gehoord hadden over Belgische burgers die op Duitse soldaten gevuurd hadden, ondervonden de jonge Duitsers aanvankelijk zo goed als geen weerstand van de plaatselijke bevolking. Lichtervelde, bijvoorbeeld, kon half oktober zonder slag of stoot worden ingenomen. De Duitse soldaten stonden argwanend tegenover dit ogenschijnlijke gebrek aan verzet, en waren op hun hoede. 

Op 19 oktober werden de jonge Duitse troepen onverwachts onder vuur genomen werden door Franse sluipschutters in de regio rond Roeselare. Voor het eerst sinds hun aankomst werden de soldaten geconfronteerd met de dood en de gruwel van de oorlog. Volledig in paniek en woedend om de verrassingsaanval, dachten ze terug aan de verhalen die ze gehoord hadden over schietende burgers. Ze verdachten de onschuldige inwoners ervan te hebben geschoten op hun troepen. Zinnend op wraak trokken ze door de regio en lieten een spoor van moord, brand en vernieling na. Burgers die verdacht werden van betrokkenheid in de schietpartij kregen de scheldnaam ‘Franc-tireur’ en werden terechtgesteld. Vele soldaten plunderden de wijnkelders van inwoners en staken dronken huizen in brand. 

Na het horen van de gruwelijke gebeurtenissen in de gemeenten rond Roeselare sloegen heel wat inwoners van Moorslede, Oekene, Hooglede en Westrozebeke op de vlucht. Na Schuwe Maandag was heel de BIE-regio bezet.

Zie ook:  http://www.focus-wtv.be/nieuws/west-vlaanderen-tijdens-wo-i-roeselare

Met veel inlevingsvermogen heeft ook Benedict Wydooghe, historicus en lid van de Heemkundige Kring Karel van de Poele te Lichtervelde, een vlot leesbare doortocht van deze oorlogsgruwel beschreven. Lees hier het volledige artikel