16 april 1918 Het Duitse lenteoffensief

Na de verliezen aan de Somme in Frankrijk en de verliezen ten zuiden van Ieper trokken de Britten zich terug rond Ieper. Op deze manier werden de ingenomen dorpen van de 3e slag van Ieper opnieuw prijsgegeven. De Duitsers namen het ontruimde gebied terug in, wat “Operatie Blucher” genoemd werd. Daardoor konden de Duitsers voorwaarts oprukken en moesten de troepen herschikt worden. In Hooglede-gits bleven er enkel nog reservetroepen.

Onmiddellijk na de terugtrekking van de geallieerden deden de Duitsers een laatste groot offensief bij Ieper. In het Zuiden vielen ze de streek rond de Kemmel aan en in het Noorden deden ze een aanval bij Merkem. Op deze manier wilden ze Ieper omsingelen en daarna doorstoten naar Poperinge en de Franse kanaalhavens. Dit plan mislukte en na dit Duitse offensief keerde het tij in de oorlog. De Duitse soldaten moesten alles inzetten op defensie en verzwakten snel.

Door het Duitse lenteoffensief en het verschuiven van het front werd het rustiger in Staden. Er waren minder beschietingen en dwangarbeiders uit Ruddervoorde en Waardamme ruimden het puin en probeerden de woningen terug bewoonbaar te maken. De Stadenaars kregen ook de toestemming om terug te keren naar hun huizen, al was de toestand er onleefbaar geworden.

Op de foto zie je de Ieperstraat in Staden in puin.