Na de val van Antwerpen werd de BIE-regio langzaamaan overspoeld door soldaten. Franse, Britse en Duitse soldaten vestigden zich in de regio. Halfweg oktober 1914 werden de eerste gemeenten van de BIE-regio ingenomen: Lichtervelde en Ingelmunster. In de andere gemeenten hadden de Duitsers nog geen vaste voet aan grond. Op 19 oktober 1914, Schuwe Maandag genoemd, keerde het tij.

Op 19 oktober werden de Duitse soldaten onverwacht onder vuur genomen in Roeselare door Franse sluipschutters. Deze weerstand hadden ze niet verwacht en ze werden voor het eerst geconfronteerd met de dood en gruwel van oorlog. Volledig in paniek en woedend zaaiden ze een spoor van moord en vernieling in de regio rond Roeselare. Ze waren ervan overtuigd dat ze beschoten geweest waren door burgers. Na felle gevechten tussen Franse en Duitse soldaten werden op 19 augustus Beveren en Roeselare ingenomen. Diezelfde dag werden ook Rumbeke en Oekene ingenomen. Ook in Kachtem wreekten de Duitsers zich op de bewoners, 4 burgers werden vermoord en huizen werden in brand gestoken.

Intussen waren de inwoners van Moorslede massaal op de vlucht geslagen en konden de Duitse soldaten het ontruimde Moorslede en de deelgemeente Dadizele innemen. In Staden bleven op 19 oktober  steeds Franse soldaten aankomen. De Duitsers rukten verder massaal op en namen Gits en Hooglede in die dag.

Tijdens de nacht van 19 en 20 oktober brak de hel los in Staden. Er waren hevige gevechten tussen Franse en Duitse soldaten en op 20 oktober was Staden volledig in Duitse handen. Op diezelfde dag gingen heel wat Westrozebekenaars op de vlucht en werd het dorp bezet door de Duitsers. Ook Oostnieuwkerke was grotendeels verlaten en werd zonder slag of stoot ingenomen. Ingelmunster werd helemaal gespaard de gruwel van Schuwe Maandag en werd gebruikt als draaischijf voor goederen.