30 september 1918 Bevrijding Westrozebeke, Oostnieuwkerke en Sleihage

Na de inname van Moorslede door de geallieerden werd geprobeerd om Beitem en Roeselare binnen te dringen, maar dit lukte niet door de onverwachte sterke verdediging van de Duitsers. Op 30 september werd Westrozebeke na twee dagen wel ingenomen door de geallieerde troepen.

Oostnieuwkerke werd zonder moeite ingenomen maar bij het verder oprukken, ten hoogte van de Most en het Gemeenhof, was er zeer veel weerstand en vielen er heel wat slachtoffers. Bij de gevechten om Sleihage stierven er veel Duitse soldaten waardoor Sleihage kon bevrijd worden. In Hooglede stootten de troepen op hevig Duits verzet.

Na twee dagen hard vechten werden heel wat Belgen afgelost door de Franse troepen. Beveren werd op 30 september volledig ontruimd. Na de ontruiming gingen heel wat Duitse soldaten en burgers op plundertocht in het verlaten dorp. Ook in Roeselare werden alle burgers verplicht om de stad te verlaten. Er verlieten echter slechts 1200 Roeselarenaars hun stad die dag. Maar uiteindelijk zouden bijna alle burgers de stad verlaten omdat het te gevaarlijk werd. In Oekene verlieten de volgende dagen ook merendeel van de bevolking hun woonst. Het duurde echter nog 2 weken vooraleer Roeselare en de andere BIE-gemeenten bevrijd werden.

Op de foto zie je het verwoeste Sleihage.