5 november 1914 Moorslede wordt ontruimd

Na dagenlange gevechten in de streek rond Zonnebeke en Passendale werd beslist om Moorslede te ontruimen. Alle inwoners die in het begin van de oorlog nog niet gevlucht waren moesten hun huis verlaten en werden naar Roeselare overgebracht. De kloosterzuster mocht in blijven om de zieken en gewonden te verzorgen.

De wijken van de Koekuit en de Bloemhoek mochten wel blijven omdat ze verder van het front lagen. Roeselare werd overspoeld door vluchtelingen uit Moorslede, maar ook met andere inwoners van de gemeenten in het frontgebied zoals Mesen, Wijtschate, Boezinge en Esen. Er werden ongeveer 700 vluchtelingen opgesloten in de lokalen van de Jongelingenkring in de Kattenstraat in Roeselare. De levensomstandigheden waren er slecht, er vielen dagelijks doden onder de vluchtelingen.

Op de foto zie je vluchtelingen die in de congregatie in de Kattenstraat een maaltijd krijgen. In het midden van de foto staat de voorzitter van het vluchtelingencomité, Achiel Denys. (collectie stadsarchief Roeselare)